11:48:51 23.11.2024
Stiri

Societatea civilă CRITICĂ intenția de creare a judecătoriilor anticorupție

Anticorupție 29.09.2015 13:12 Vizualizări2572 Autor: Ziarul National
Societatea civilă CRITICĂ intenția de creare a judecătoriilor anticorupție


Cincisprezece organizații nonguvernamentale din R. Moldova se opun inițiativei Centrului pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc (CRSJ), creat pe lângă Curtea Supremă de Justiție, de a institui instanțe specializate în cauze de corupție.

„Se creează impresia că prin această propunere de fapt se dorește amânarea reformelor care ar avea un impact real și pozitiv asupra luptei cu corupția, cum ar fi consolidarea Procuraturii anticorupție și limitarea mandatului acesteia pe lupta cu fenomenul corupției mari”, se arată într-un apel semnat de reprezentanții societății civile.

Aceștia amintesc în context că un studiu realizat în cadrul Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției recomanda renunțarea la practica de constituire a instanțelor specializate și de aceea propun fortificarea mecanismului de specializare a judecătorilor în instanțele existente.

„Crearea unei judecătorii și a colegiilor specializate pe dosare de corupție în cadrul Curților de Apel și CSJ nu va rezolva problema Curții Supreme de Justiție, care are, în continuare, o practică neuniformă, inclusiv pe dosarele de corupție. Adevărata problemă în combaterea corupției în R. Moldova este investigarea ineficientă. Prin urmare, este necesară adoptarea urgentă a proiectului legii procuraturii și a legislației conexe pentru crearea premiselor de luptă contra corupției prin investigarea profesionistă a faptelor de corupție și nu sustragerea atenției către etapa finală”, se precizează în apel.

Autorii acestuia se arată îngrijorați de faptul că factorii de decizie din Guvern și Parlament nu dezbat modalitatea de promovare a legii cu privire la procuratură, a celor trei proiecte de legi ce țin de reformarea sistemului național de integritate. Or, anume aceste acte creează cadrul instituțional și instrumentele reale de prevenire și combatere a corupției.

Reprezentanții societății civile au obiecții și față de alte propuneri legislative formulate de CRSJ și care urmează a fi propuse spre votare Guvernului și Parlamentului. Potrivit lor, nu există nicio dovadă că sistemul judecătoresc susține propunerile CRSJ, numele membrilor acestui Centru rămân până în prezent necunoscute opiniei publice.

În cadrul unui interviu acordat recent portalului anticorupție.md, președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a comentat criticile aduse de societatea civilă inițitivelor legislative pe care le promovează CRSJ.

„După părerea noastră, examinarea cauzelor anticorupție se tergiversează pentru că majoritatea sunt examinate la Chișinău, unde judecătorii au 800 - 1 000 de dosare în procedură. Ce se întâmplă? Dosarul este trimis în instanța de judecată, din motiv că nu este examinat cu celeritate, hotărârile nu au impactul scontat în societate”, a justificat Poalelungi necesitatea creării judecătoriilor anticorupție.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md